fbpx

Όλες οι αλλαγές σχετικά με τα Εμπορικά Σήματα

Γράφει η Δικηγόρος Καλομοίρα Καλλιντέρη

Στις 20 Μαρτίου 2020 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Νόμος 4679/2020 (ΦΕΚ 71/Α/20-03-2020) με τίτλο «Εμπορικά σήματα - ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2436 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών - μελών περί σημάτων και της Οδηγίας 2004/48/ΕΚ σχετικά με την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και άλλες διατάξεις».

Με το νέο νόμο για τα Εμπορικά Σήματα καταργείται ο προϊσχύσας Νόμος 4072/2012 (άρθρα 121-182) και ενσωματώνεται η Οδηγία 2015/2436 για τα εμπορικά σήματα. Περαιτέρω, επιχειρείται η προσέγγιση του εθνικού σήματος στο σύστημα του σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ρυθμίζεται από τον Κανονισμό 2017/1001, και αυτό γιατί το εθνικό σήμα πρέπει να προστατεύεται όπως το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού ο βαθμός νομικής προστασίας και οι εξουσίες που παρέχονται στο σήμα έχουν μεγάλη σημασία για την ελευθερία του ανταγωνισμού και για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η Οδηγία 2015/2436 εισάγει νέους θεσμούς που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, π.χ. περιορίζοντας την προστασία εμπορικών σημάτων που δεν χρησιμοποιούνται με την καθιέρωση της ένστασης απόδειξης χρήσης σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες για εμπορικά σήματα, ή περιορίζοντας την προστασία σημάτων που περιλαμβάνουν στοιχεία που στερούνται διακριτικής ικανότητας, και ιδίως προβλέποντας ότι η περιγραφή των προϊόντων και υπηρεσιών για τις οποίες προστατεύεται το σήμα πρέπει να είναι ειδική και συγκεκριμένη. 

Παράλληλα, η Οδηγία παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες διαφοροποίησης στην αγορά, μέσα από την κατοχύρωση νέων «μη παραδοσιακών» μορφών σημάτων, εφόσον έχουν διακριτική ικανότητα, εγκαταλείποντας την προϋπόθεση της «γραφικής παράστασης» ως απαραίτητο όρο για την προστασία του σήματος και εισάγοντας το νέο θεσμό των «σημάτων πιστοποίησης». Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 του ανωτέρω νόμου προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής λεκτικού σήματος, απεικονιστικού σήματος, σήματος τρισδιάστατου σχήματος, σήματος θέσης, σήματος μοτίβου, σήματος κίνησης, οπτικοακουστικό σήμα και ολογραφικό σήμα, τα οποία δεν προβλέπονταν στον προϊσχύσαντα Ν. 4072/2012.

Εκτός αυτών, ο νέος νόμος επιφέρει αλλαγές στα υπέρ του Δημοσίου καταβαλλόμενα τέλη για τη λειτουργία του μητρώου σημάτων.

Ενδεικτικά τα τέλη καθορίζονται ως εξής: 

α. για κατάθεση σήματος, που υποβάλλεται έγχαρτα, εκατόν είκοσι (120) ευρώ,

β. για κατάθεση σήματος, που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, εκατό (100) ευρώ,

γ. για κάθε επιπλέον κλάση, είκοσι (20) ευρώ,

δ. για κατάθεση σήματος από μετατροπή σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνούς καταχώρισης ή από διαίρεση δήλωσης σήματος σε περισσότερα μέρη, εκατόν πενήντα (150) ευρώ,

ε. για κάθε επιπλέον κλάση, είκοσι (20) ευρώ,

στ. για παράταση προστασίας σήματος, που υποβάλλεται έγχαρτα, εκατόν δέκα (110) ευρώ,

ζ. για παράταση προστασίας σήματος, που υποβάλλεται ηλεκτρονικά, ενενήντα (90) ευρώ,

η. για κάθε επιπλέον κλάση, είκοσι (20) ευρώ,

θ. για μεταβίβαση σήματος, ενενήντα (90) ευρώ,

ι. για παραχώρηση άδειας χρήσης, ενενήντα (90) ευρώ.

 

Εκτός αυτών, προβλέπεται ότι επί του σήματος και επί της δήλωσης κατάθεσης σήματος μπορεί να συσταθεί ενέχυρο ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα με την εγγραφή της σχετικής σύμβασης στο μητρώο σημάτων. Ακόμα, προβλέπεται ότι το σήμα μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συντηρητικής ή αναγκαστικής κατάσχεσης και αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι εν λόγω πράξεις εγγράφονται στο μητρώο σημάτων. Τέλος, ορίζεται ότι το σήμα ανήκει στην πτωχευτική περιουσία και η απόφαση που κηρύσσει την πτώχευση εγγράφεται στο μητρώο σημάτων.

Εν κατακλείδι, ο νέος Νόμος 4679/2020 προβαίνει σε εκτεταμένες και σημαντικές αλλαγές, που την εναρμονίζουν την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την καθιστούν σύγχρονη και σύμφωνη με τις ανάγκες των επιχειρήσεων - δικαιούχων.

Επικοινωνία

  • Υψηλάντου 103
  • Πειραιάς
  • 2104136886
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στα νέα μας