fbpx

Αδικαιολόγητη οριζόντια απόρριψη αιτημάτων για επίδομα ανεργίας

 Παρατηρείται τους τελευταίους μήνες αύξηση των απορριπτικών αποφάσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις περιπτώσεις απόλυσης μετά από ολιγοήμερη απασχόληση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αιτήσεις ανέργων που παραιτήθηκαν από την εργασία τους, έπειτα προσλήφθηκαν σε νέα εργασία και σύντομα απολύθηκαν.

 Σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσουμε την αυστηρότητα της διοίκησης καταλαβαίνουμε τα εξής: Εργαζόμενος, που παραιτείται της εργασίας του δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας, ενώ εργαζόμενος, που απολύεται το δικαιούται. Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι η διοίκηση προσπαθεί να περιορίσει την εικονική απασχόληση ενός παραιτηθέντος εργαζόμενου, ο οποίος προσλαμβάνεται εικονικά από νέο εργοδότη και έπειτα απολύεται επίσης εικονικά, με μοναδικό σκοπό να λάβει το επίδομα ανεργίας. Παραδείγματος χάριν: Εργαζόμενος εργάζεται δύο χρόνια σε εργοδότη και παραιτείται χωρίς να δικαιούται επίδομα. Εάν, όμως, μετά την παραίτηση προσληφθεί και απολυθεί αμέσως από νέο εργοδότη, τότε δικαιούται το επίδομα.

 Χωρίς να εξετάσουμε εάν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος μας βρίσκουν σύμφωνους ή όχι, αντιλαμβανόμαστε ότι η διοίκηση προσπαθεί να περιορίσει τις εικονικές απολύσεις και τη λήψη επιδόματος από παραιτηθέντες εργαζόμενους. Ωστόσο, η προσπάθεια αντιμετώπισης της εικονικής εργασίας όχι μόνο είναι χονδροειδής αλλά απειλεί την ισορροπία στην αγορά εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.΄

 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΔΥΠΑ κατευθύνει τις εκάστοτε υπηρεσίες σε μαζική απόρριψη αιτημάτων ανεργίας, εφόσον έχει προηγηθεί απόλυση μετά από ολιγοήμερη απασχόληση με αιτιολογία τη μη διατραπεζική εξόφληση των αποδοχών.Με εγκύκλιες οδηγίες η διοίκηση της ΔΥΠΑ έχει αναγάγει τη διατραπεζική εξόφληση της μισθοδοσίας σε κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο της εικονικής εργασίας. Δηλαδή, η ΔΥΠΑ θεωρεί ότι εργαζόμενος, που εργάζεται για λίγες ημέρες και δεν λαμβάνει διατραπεζικά τις αποδοχές του δεν εργάζεται πραγματικά αλλά ΕΙΚΟΝΙΚΑ. Δυστυχώς, με τέτοιες χονδροειδείς πρακτικές ένας εργοδότης, που δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία και δεν εξοφλεί διατραπεζικώς τη μισθοδοσία μπορεί να απειλεί τους εργαζομένους του με απόλυση γνωρίζοντας ότι αυτοί δεν θα επιδοτηθούν. Δηλαδή, ο εργοδότης καθορίζει εάν ο εργαζόμενος θα λάβει επίδομα ή όχι. Η διοίκηση της ΔΥΠΑ χορηγεί τέτοια αυθαίρετα δικαιώματα σε εργοδότες! Και το χειρότερο είναι ότι το ίδιο ισχύει σε περίπτωση ολιγοήμερης απασχόλησης με απλήρωτο τον εργαζόμενο. Δηλαδή εργαζόμενος που εργάζεται για είκοσι ημέρες σε εργοδότη και απολύεται απλήρωτος δεν θα λάβει το επίδομα ανεργίας, διότι η υπηρεσία δεν πείθεται ότι η εργασία έχει πράγματι παρασχεθεί. Έτσι ο εργοδότης μπορεί να εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο και να τον απασχολεί χωρίς να εξοφλεί τις αποδοχές του, ο δε, εργαζόμενος φοβάται να συγκρουσθεί, διότι η απόλυση τον οδηγεί σε άνευ επιδότησης ανεργία.

 Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ οφείλει να λάβει νεότερες αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση παρομοίων αιτημάτων, καθώς σήμερα, λόγω της μείωσης της ανεργίας, όλο και περισσότερο αυξάνεται η τακτική της παραίτησης με σκοπό την ανεύρεση εργασίας με καλύτερους όρους. Ας μην χορηγούμε στους εργοδότες νεοπροσληφθέντων εργαζομένων το δικαίωμα να αποφασίζουν την τύχη της επιδότησης. Γνωρίζουμε ποιο είναι το ασθενές και ποιο το ισχυρό μέρος σε μία νέα σχέση εργασίας και γνωρίζουμε ότι ο χρόνος έναρξης της εργασιακής σχέσης είναι κρίσιμος για τον καθορισμό και την εδραίωση των όρων εργασίας. Ας αποφευχθούν οριζόντια και άνισα μέτρα σε έναν ευαίσθητο τομέα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου.

Επικοινωνία

  • Υψηλάντου 103
  • Πειραιάς
  • 2104136886
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εγγραφείτε στα νέα μας